Cum a ajuns să fie distribuit în cabinetele pediatrilor un vaccin obligatoriu pentru bebeluși, cu prospect și ambalaj în rusă

Cum a ajuns să fie distribuit în cabinetele pediatrilor un vaccin obligatoriu pentru bebeluși, cu prospect și ambalaj în rusă

„Este cineva care a vaccinat copilul cu Hexaxim? (…) Mi-e teamă de reacțiile în urma vaccinului. Voi consulta un imunolog sau mai mulți și voi încerca să iau cea mai bună decizie”, spune o mămică pe un grup de părinți de pe Facebook la o discuție legată de acest vaccin, adus de câteva luni pe piață și inclus în programul național de vaccinare. Acesta oferă protecție împotriva a șase boli periculoase, respectiv difterie, tetanos, tuse convulsivă (pertussis), infecții cu Haemophilus Influenzae tip B, hepatita B și poliomielită, și se face în trei doze (două, patru și 11 luni) la bebeluși.

Mai multe reacții a declanșat acest vaccin în mediul online, dar și în parcuri și locurile de joacă pentru copii.

„Nu cred că se mai găsește Hexacima, am căutat zilele trecute, aș fi vrut să îl cumpăr. Am avut noroc că medicul de familie a păstrat unul pentru noi. Celelalte erau produse în Rusia, deci clar nu i-aș fi făcut”, este comentariul lăsat de altă mămică.

Din cauza faptului că vaccinul Hexaxim a ajuns pe piață și deci în cabinetele pediatrilor cu prospect și ambalaj în rusă (fiind produs pentru piața din Kazahstan), cea de-a doua mămică a tras concluzia greșită că este produs în Rusia, de unde și neîncrederea pe care o arată prin comentariul său.

„Eu sunt provaccinuri, dar pe cel cu ambalaj în rusă am refuzat să îl facem bebelușului de 11 luni. Medicul de familie nu m-a lămurit suficient, cred că suntem tratați ca niște cobai”, spune Mihaela Agalopol, 34 de ani, de profesie economist.

În România erau anul trecut 385.000 de copii cu vârsta de până într-un an, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică. Anual, se nasc circa 190.000 de copii în România.

Vaccinul pediatric Hexaxim, produs în Franța de Sanofi Pasteur și inclus în programul național de vaccinare din România, a primit autorizație la finalul anului de la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), autoritate competentă cu autorizarea de punere pe piață a vaccinului. Anterior, era folosit omologul lui Hexacima, destinat piețelor UE. Cumpărătorul este Ministerul Sănătății, care nu a răspuns solicitării ZF de vineri.

„Avem doar prospecte în limba rusă, dar puteți căuta pe internet prospectul în engleză sau română. Sunt disfuncționalități în sistem, uneori nu ajung vaccinurile obligatorii la timp, avem noroc că am primit acest vaccin (destinat pieței din Kazahstan -n.red.)”, a fost explicația medicului pediatru pentru o tânără mamă.

În Capitală dar nu numai, din cauza neîncrederii și a lipsei de informare, tot mai mulți părinți aleg să nu își imunizeze copiii, refuzând chiar vaccinurile obligatorii. „Nu mi-am vaccinat niciunul din cei trei copii, nu am încredere în vaccinurile care ajung la noi. Eu am făcut când eram mică toate vaccinurile, dar acelea erau sigure, produse la noi”, spune Alina, o mămică de 27 de ani, casnică, care își plimba copiii într-un parc din București.

Citește în continuare pe ZF.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Elveția a câștigat Eurovision 2024, ediție controversată din cauza războiului din Gaza. Nemo a spart...
Cum și-a croit muza moștenitorului Alpin drumul până la lux și opulență. Bate orice scenariu...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Tradiţii şi superstiții în prima duminică după Paşte
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
TAXA MAJORATĂ prin lege pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii vor plăti de 3 ori mai...
Mulți oameni nu respectă aceste reguli. Ce trebuie să faci înainte de analize
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Emilia Ghinescu, pe punctul de a cere ajutorul poliției! Artista de muzică populară, hărțuită de...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Oamenii de știință susțin că au găsit „busola” din creierul uman